Geo-Sun Kft

ISO irányítási rendszerek


ISO 14001 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR)

A környezet megkímélése, az erőforrások és a technika ésszerű használata korunk központi követelménye. Ezáltal határozzuk meg az eljövendő nemzedékek jövőjét és életminőségét.
A mai kor megköveteli, hogy egységben szemléljük a technológiákat, azok hatásait és a nyilvánosság által való elfogadásukat.
A jövő kihívása az új környezetvédelmi megoldásokban van, amelyek tartósan megkímélik a környezetet és az erőforrásokat. Ugyanakkor megnövelik a technológiai és gazdasági versenyképességet.
A szabad piacgazdaság általánossá és nemzetközivé válása, a versenyképesség biztosítása, valamint a környezetvédelemmel szembeni elvárások a cégeket szükségszerűen arra kényszerítették, hogy környezeti politikájuk érvényesítésével piacképességüket megőrizzék és fejlesszék. A környezeti problémák nemcsak a vállalat arculatában és piaci pozíciójában okoznak zavarokat, azok érintik a dolgozókat, a telephely hatásterületén lévő (külső) létesítményeket (lakó- és zöldterületeket, az ott élő állampolgárokat stb.), az illetékes önkormányzatokat és kihatnak a vállalat üzleti partnereivel való kapcsolatára is.
A környezetközpontú irányítási rendszer bevezetése és működése elősegíti a természeti erőforrások megóvását, a szennyezések és kockázatok csökkentését, a dolgozók és a környéken lakók egészségének megőrzése érdekében.
A KIR működtetése az alábbi kedvező hatásokat eredményezi:
anyag- és energiafelhasználás csökkenése,
szennyezőanyag-kibocsátás csökkenése,
hulladék keletkezés csökkenése,
hulladék-újrafelhasználás javulása,
környezetbiztos üzemeltetés feltételeinek kialakulása, kockázatcsökkenés,
felértékelődés a pénzintézeteknél és biztosítóknál,
környezetért viselt felelősségek egyértelmű meghatározása,
cég társadalmi, közösségi és piaci megítélésének javulása,
új belföldi és exportpiacok megszerzése, megtartása, illetve bővítése,
hatósági kapcsolatok javulása,
korszerű menedzsment rendszerek alkalmazása.

Vissza az ISO rendszerek főoldalára